sreda, 14. september 2011

Trenutno s prijateljem Darjanom oblikujeva gledališki list za mladinsko predstavo Brez v Lutkovnem gledališču. In odločila sva se, da bo ravno beseda BREZ tvorila hrbtenico in rdečo nit najinega dela. Na tak in drugačen način se bova skušala poigrati z njo.
Za širši okvir sva vzela urbano okolje kot okolje kjer mladinska kultura najbolje prosperira in je tudi najbolj domača. Med pogovori o delu je med drugim sta med drugim na mizi bili knjigi Stefan Sagmaeister in Urban interventions.
delo Stefana Sagmaeistra




Prvi delovni sprehod sva imela pred časom, ko sva šla v mesto s fotoaparatom na lov za prizori, ki sami po sebi asociirajo na besedo brez. Ideja, ki se je porodila proti koncu sprehoda je bila, da se s serijo fotografij pri bralcu dobesedno izvabi naslov predstave. Pravzaprav besede, niti ni treba eksplicitno omenjati. Lahko smo brez nje.







SSKJ pravi:
BREZ predl., z rodilnikom
1. za izražanje odsotnosti, manjkanja koga ali česa: biti brez dela; umrl je brez oporoke; brez potrebe se razburjaš;
izginiti brez sledu; otrok je brez staršev; posestvo brez dolga; meso brez kosti; letalo brez pilota; človek brez vesti / sam
brez kake priče, brez vsake priče; nar. brez nobenega vzroka brez kakršnegakoli vzroka; evfem. pot ni brez nevarnosti je
nevarna; evfem. trudi se, ne brez uspeha z uspehom; publ. naskakovali so brez ozira na žrtve neglede na žrtve; elipt.: mož
ima denar, o, ni brez; pog. čaj brez sam čaj

Zanimiv je tudi naslednji vpis v SSKJ, ki govori o brez, kot o predponi.

BREZ... predpona v sestavljenkah za izražanje odsotnosti, manjkanja tega, kar je pomen osnovne besede:
brezalkoholen, brezatomski; brezbrežnost, brezdlak, brezsrajčnik, brezverec / brezsrčen, brezbarven, brezpotje, brezumen…. (teh besed je malo morje)

Kot sem že prej omenil sva za prostorski okvir vzela prostor mesta. Nekako sva se nagibala k temu, da bi v prostoru opazovala in tudi sama intervenirala. Si naredila neke vrste naloge.
V tem delu se lahko v proces vključi rahel dotik naključnosti. Z orodjem Google Map lahko na zemljevidu označiš določene točke (kamor lahko pripneš tudi komentar, fotografijo…). Kaj se zgodi, ko s temi določenimi točkami napišeš neko besedo. V tem primeru je to seveda beseda brez. Na zemljevidu dobimo tako 19 naključnih točk v prostoru. Slednje predstavljajo PROSTOR NALOGE.


Iz nabora besed s predpono brez, bova izbrala 19 besed, ki se po najinem mnenju najbolj stapljajo z vsebino gledališke igre. Vsaka beseda posebej je naloga za vsako posamezno prostorsko točko. Tako dobiva VSEBINO NALOGE.

PRIMER: most čez Ljubljanico na Špici v Trnovem + brezbarvnost = 

še en primer:

nadaljevanje sledi...

Ni komentarjev:

Objavite komentar