ponedeljek, 12. september 2011

petkovšek v soncu 69

Tole smo pripravili za tiskovno konferenco / SEM, 6.9. 2011: 

Namen naše raziskave je spoznati alternativno metodo za pripravo gledališke predstave. Ne ukvarjamo se z vnaprej določeno temo, temveč smo osredotočeni na sam proces dela in iščemo, preizkušamo, odkrivamo, izbiramo ideje, za katere ponavadi tekom ustaljene gledališke produkcije ni prostora, niti časa ter si tako pripravljamo teren in si širimo obzorje za prihajajoče projekte.


Kot osnovno izhodišče smo si zastavili vprašanje: NA KAKŠNE NAČINE SE DA PRISTOPITI K USTVARJANJU GLEDALIŠKE PREDSTAVE, če za osnovo ne izbereš dramskega besedila?

Kako začeti iz nič, kaj vse je lahko material za predstavo in na kakšne načine ga lahko obdelaš? Kako razvijati vsebino brez vnaprej določenega cilja in detektirati ustvarjalno pot, se osredotočati na sam proces dela?


Za gibalo raziskave smo vzeli NAKLJUČJE, ker te prisili, da zaobideš ustaljene smeri in načine delovanja. Razvijati material po naključju pomeni, da se za vsak naslednji korak odločiš neposredno na podlagi prejšnje stopnje, se nanjo spontano odzoveš ter si dopustiš narediti nekaj, kar ni predvidljivo in vnaprej začrtano.

Sebe je najtežje presenetiti, mar ne? Zato drug drugemo postavljamo naloge, majhne izzive za nadaljnji razvoj materiala, ki potem kroži med nami in dobiva nove podobe, pomene in odpira asociacije. Tako se vzpostavljamo tudi kot skupina, ki skupaj in vzajemno gradi pot ustvarjanja gledališke predstave.  

In na sestanku nekaj ur kasneje smo ugotovili:
 
Za cenzuro ni več časa.                                  A sploh je kdaj čas za cenzuro?
Dejmo delat.                                                  A sploh kdaj ne delamo?
                                   
                                           Fuck off.                                                       

Prišli smo v fazo VESTNEGA DELA.
Ne določamo si več datumov, ne dajemo si več nalog.
Mehanizem smo vzpostavili, vemo kako deluje, zdaj pa je čas za izpolnjevanje želja, ki jih ima vsak od nas v okviru iztekajoče se raziskave.
Sestanki so namenjeni zgolj evalvaciji in ne tudi organizaciji dela.
Kul!














Iz Štanjela, kjer je našla svoj dom, v vzpodbudo maha Pravljičica.

1 komentar: